Lite kort om rasen Rhodesian Rideback

Ridgebacken härstammar från södra Afrika och är Sydafrikas nationalras. Dagens rhodesian ridgeback började sannolikt utvecklas i mitten på 1600-talet.
Ridgebacken kallas också för Afrikansk lejonhund, vilket har gett upphov till en del missförstånd. Många har fått uppfattningen att hundarna deltog i jakten för att själva döda lejon. Ridgebackens arbetssätt är istället att trötta ut viltet med snabba och effektiva rörelseförflyttningar, så att jägaren får viltet på nära skotthåll.

Ridgebacken är en snabb, tålig och envis hund. Dom flesta hundarna är också väldigt egensinniga. Egenskaper som ger dig en ordentilg utmaning som hundägare. Det krävs oändligt mycket tålamod och ork att ha en ridgeback i sitt hem. Och tid, en ridgeback behöver både mental och fysisk aktivitet hela livet. Ger ni den det så får ni en underbar hund att leva och jobba med. En ung ridgeback har nästan omåttligt med energi och full med upptåg. Men den är också bra på att koppla av om den har fått vad den behöver av stimulans.

Viltspår är en bra aktivitet för en RR men andra aktiviteter fungerar också. Du kan i pricip göra vad du vill med din hund, allt beror på hur mycket tid, finurlig- het och gott godis du har att tillgå. Det viktiga är att ni gör saker tilsammans. Långa skogspromenader är också något som en Ridgeback uppskattar mycket.

Det är lätt att falla för en Ridgeback med sitt ståtliga och kraftfulla uttryck. Men det är långt ifrån en hundras som passar alla. Men dom flesta kan lära sig att leva med en ridgeback om man är beredd på att det tar tid och kraft.

Du kan läsa mycket mer om denna underbara ras på
www.srrs.org